Elmúltál 18 éves?
Are you at least 18 years old?

Törley családfa

A Törley család

Törley József családjának története a 17. századba nyúlik vissza, amikor az egyesített keresztény seregek Lotharingiai Károly herceg fővezérlete alatt Budát ostromolják, hogy visszavegyék a török császártól. Egy Schmierl nevű német lovag különösképpen kitünteti magát a hitetlenek elleni harcban. Leszármazottja, Schmierl Károly Ágost, aki néhány évtizeddel később már Újvidéken él, császári és királyi fourier (szállásmester, élelmezési altiszt).

Károly Ágost fia, János (1768-1825) Laudon császári generális futárja. Mikor a harcban megsérült a tábornok, levelet küld Szabadka város tisztelt tanácsának, kérve a tanácsurakat, adjanak munkát a járóképtelenné vált Schmierl Jánosnak, hősies és példás magatartásának elismeréseképpen. A sérült vitéz katona jutalma a bácsmegyei Küllőd jegyzői állása lesz, ahol azonban háza néhány évvel később kigyullad, és a  harcos benne ég. 

Fia Valentin (1823-1900) atyja példáját követve katonának áll, részt vesz az 1848-49-es küzdelmekben, és izzó magyarságának tanújeleként nevét Törlei Bálintra magyarosítja. A vadászhadnagy Törlei a szabadságharc leverése után követi Kossuth Lajost a törökországi Sumlába az emigrációba, ahol Kossuthtól írásos diicsérő elismerést kap, amelyet élete végéig ereklyeként őriz. A magyar név kiválasztásában szerepet játszott, hogy eredeti német neve, Schmierl, a schmieren-ből illetve a streichen-ből származik, ami annyit jelent, mint kihúzni, törölni (Törlei). 

Törlei Bálintnak és feleségének Vojnits Máriának három fia és egy lánya születetik: Antal (1853-1899), Gyula (1855-1935), József (1858-1907) és Ilona (1858-1890). A fiúk szakítanak a családi tradícióval és polgári pályát választanak. Törley József a grazi kereskedelmi akadémia elvégzésekor kapcsolatba kerül Teofil Roederer reimsi pezsgőgyárossal, és nála francia-német kereskedelmi levelezőként alkalmazást kap, de nemsokára már a Delbeck & Cie. cégnél dolgozik. Miután a pezsgőkészítés gyakorlati tudnivalóit a „legelső francia házaknál” elsajátítja, megalapítja első gyárát Franciaországban, Champagne fővárosában Reimsben. Törley József magyarországi tevékenységét Promontorban kezdi. Cégét 1882. augusztus 1-én jegyzik be a budapesti cégbíróságon „Törley József és Társa” néven.


Tovább a Törley hivatalos oldalára