Törley pezsgős üvegek

Pezsgőkészítési eljárások

A tradicionális eljárással készített pezsgők legkevesebb 24-36 hónapig érlelődnek a pincékben. Az eljárás különlegessége, hogy a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött. A seprőt degorzsálással távolítják el a palackból. Jellemzői: másodlagos erjedés és érlelés során keletkezett, úgynevezett élesztős íz- és illatvilág.

LEGFŐBB JELLEMZŐJE: A PALACKBA TÖLTÖTT BOR LEGKÖZELEBB AKKOR HAGYJA EL A PALACKOT, AMIKOR A FOGYASZTÓ PEZSGŐKÉNT A POHARÁBA TÖLTI 

Az eljárás
Alapbor előkészítése, szűrése
A bor tirage likőrözése (24 g/l cukortartalmat kell beállítani, ebből keletkezik az erjedés során kb.6,0 bar nyomás, 4g/l cukor = 1 bar nyomásemelkedés).
Palackozás 0,75 l-es egyedi palackba, lezárás rozsdamentes koronazárral (régen tirázsdugó (négyszögletű tömör parafa) és agraf (fémkapocs)).
Erjedés 12-14 oC-on, 2-3 héttel a pal. után indul be és min. 2-3 hónapig tart.
Érlelés máglyákban, kb. 2-3 évig, 1/2 évente átmáglyázás (máglyában mindenütt más a hőmérséklet ezért a szélén lévő palackokat középre az elején lévőket hátra és fordítva, kell átrakni).
Érlelés után a palackok felrázva, a vízszintessel bezárt 30o-os szögben fejjel lefelé a rázópadra kerülnek, cél: a seprő (elhalt élesztősejtek) palackszájhoz juttatása
1/4 vagy 1/8 forgatás egyik irányba, 2 nap pihenő után ugyanez másik irányba, cél: a seprő egy vékony csíkban álljon össze a palack falán.
2 nap pihenő után elkezdődik a forgatás, a palack fokozatos döntése mellett, a forgatás és a döntés mértéke függ a seprő tömörségétől, az ülepedésétől, tapadásától. Kb. 4 hét forgatás után jut el a seprő a palack szájához.
Giropaletta: A rázás művelete gép segítségével. A művelet gyorsabb, a legtöbbször hatékonyabb.
Seprő fagyasztás a fagyasztókádban –20oC-os CaCl oldatban történik, kb. 8 perc alatt a seprő egy jégdugóba fagy.
Degorzsálás (a palack szájába fagyott seprőt eltávolítjuk úgy, hogy levesszük a palackról a koronazárat, ekkor a pezsgő nyomása kilövi a jégdugót).
Expedíciós likőr adagolás: (pezsgő leszívás (max. 1-2 ml, ha kell), likőr adagolás, szintre töltés a leszívott pezsgővel). Ilyenkor állítjuk be a címkén feltüntetett édességi kategóriának megfelelő cukortartalmat.
Zárás parafadugóval, a dugó rögzítése drótkosárral
Forgatás: a palackokat megforgatjuk, hogy az expedíciós likőr és a pezsgő jól elkeveredjen.
Pihentetés min. 1 hónapig, a pezsgő és a likőr összeérése érdekében, mikrobiológiai ellenőrzés.
Kiszerelés: címkézés, kartonozás
Az ezzel a technológiával készített pezsgők erjesztése, érlelése 1,5 literes, úgynevezett magnum palackokban történik. A pezsgő a seprőtelenítésig minimálisan 9 hónapot tölt ebben a palackban, de egyes tételek akár 18 hónapot is pihennek így. Jellemzői: ízében és illatában a palackos érlelés jegyei mutatkoznak.

LEGFŐBB JELLEMZŐJE: A PALACKBAN ERJESZTETT ÉS ÉRLELT PEZSGŐT EGY TARTÁLYBA VISSZAÜRÍTJÜK, EGALIZÁLJUK A PALACKOK TARTALMÁT, ÍGY TUDJUK BIZTOSÍTANI AZ EGYENLETES MINŐSÉGET.

Az eljárás
Alapbor előkészítése, szűrése. 
A bor tirage likőrözése (cukor: 24 g/l), élesztős beoltása.
Palackozás 1,5 l-es (Magnum) palackba, lezárás koronazárral.
Erjedés 12-14 oC-on, 2-3 héttel a pal. után indul be és min. 2-3 hónapig tart.
Érlelés kb. 10-14 hónapon keresztül.
Palackok visszaürítése tartályba széndioxid nyomás alatt.
Expedíciós likőr adagolás, címkén feltüntetett édességtartalom beállítása.
Szűrve seprőtelenítés: az élesztősejteket szűrőberendezésekkel távolítjuk el a pezsgőből
Palackozás, kiszerelés Ezzel a technológiával nagy mennyiségű azonos minőségű pezsgő állítható elő. Jellemzői: könnyed, friss, gyümölcsös.

LEGFŐBB JELLEMZŐJE: KÖNNYŰ, FRISS PEZSGŐK KÉSZÍTÉSÉRE ALKALMAZOTT MÓDSZER, A TELJES FOLYAMAT TARTÁLYOKBAN ZAJLIK

Az eljárás
Alapbor előkészítése, szűrése.
A bor tirage likőrözése (cukor: 24 g/l), élesztős beoltása az erjesztő tartályban
Tartály szelepeinek lezárása.
Erjedés 14-16 C-on kb. 1- 1,5 hónapig.
Erjesztés + Érlelés, minőségi pezsgőnél min. 6 hónapon keresztül.
Címkén feltüntetett édességtartalom beállítása expedíciós likőrrel.
Szűrés: az élesztősejteket szűrőberendezésekkel távolítjuk el a pezsgőből.
Palackozás, kiszerelés.


Az Asti metódusnál a fentihez hasonló eljárást  alkalmaznak, de ebben az esetben a must erjed pezsgővé. Illatos fajtákból készül. Tirage likőrt ennél a technológiánál nem alkalmaznak.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Amennyiben hozzájárul használatukhoz, ezek segítségével mérjük és elemezzük a honlap használatát.
Információ & Beállítások

Elfogadom