Elmúltál 18 éves?
Are you at least 18 years old?

Törley pezsgőgyár

Cégtörténet

Alapítástól a Törley Holdingig


Törley József 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa” néven jegyeztette be vállalkozását a budapesti cégbíróságon. A Törley pezsgők története így majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza.

Nyitottan az újdonságokra, Törley folyamatosan fejlesztette gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját – elsőként vezette be itthon például a fagyasztással történő seprőtelenítés (degorzsálás) folyamatát. Üzeme ennek köszönhetően az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett a századfordulóra. A rákövetkező évtizedekben a Törley hírét és zamatát már Amerikától Ausztráliáig ismerték, a gyárnak lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is. A legnagyobb elismerés pedig az volt, hogy ekkor már Párizsban is ittak Törleyt.

A gyár az alapító halála után, az örökösök irányítása alatt is tovább virágzott, 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A trianoni békeszerződést követően a forgalom jelentősen csökkent, mélypontját a nagy gazdasági válság idején érte el. A ’30-as években a pezsgők iránti kereslet újból növekedett, de a sikert végül a második világháború megtörte, ezután pedig egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak következett.

A háborút követően, az 1950-es államosításig az üzem tetszhalott állapotban vegetált, mindössze négy főt foglalkoztatott. A gyártás 1951-ben indult meg újra, s a Törley lett az ország egyetlen pezsgőgyára az Unicum Likőrgyár felügyeletével.

A cég struktúráját tekintve is igazán eseménydúsnak tekinthető a Törley története. Előbb 1960-ban a Hungariával, majd 1973-ban a Hungarovinnel lépett fúzióra a cég. A vállalat tovább bővült azáltal, hogy a Hungarovin 1982-ben újraindította a François pincészet működését, 1986-ban felvásárolta a budafoki György-Villa épületet, illetve 1995-ben 99%-os tulajdonrészt szerzett a BB-ben. Beleértve a Törley márkát is, az említett márkák 1997-2004 között a Henkell & Söhnlein Hungaria cégcsoporthoz tartoztak.

2005-ben jött létre a Törley Holding. 2010-ben a Voilá és a Kölyök márkák, majd 2013-ban a François pincészettel összeolvadó György-Villa került a cégcsoporthoz.
A Hungarovin átalakulásával létrejött Szent István Korona Pincészet is a csoport tagja lett ugyanebben az évben.
2014-ben a Hungaria Kft. is fúzióra lépett a Törley Kft.-vel. A vállalat ebben a formában a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.