Pezsgő máglyák, rázóállványok és sok százezer palack, ezek jellemzik a Törley majdnem 140 évnyi múltra visszatekintő pezsgőmanufaktúráját. Manapság természetes, hogy régmúltat felidéző eszközök használata mellett, az újabb technikai lehetőségeket is kihasználva zajlik a minőségi pezsgők érlelése és készre kezelése.
Az alapok a századokra visszanyúló eljárásokat idézik. A tradicionális pezsgők elkészítéséhez ma is hosszú hónapokra, akár három évre van szükség. A palackokat, melyek csak majd három év múlva kerülnek a pezsgőkedvelő ínyencek elé, először szakavatott kezek rendezik rakatokba, máglyákba. A seprőn érlelődő pezsgő zamatainak kiteljesítését újabb kézimunka segíti elő azáltal, hogy a palackokat hathavonta átrakják, miközben felrázzák a palack hasán pihenő seprő réteget. A műveletek itt azonban még nem érnek véget.
A készre kezelés, a degorzsálás megkezdése előtt a rázóállványokon a palackot 24 alkalommal veszik kézbe, alkalmanként 1/8-ot fordítva rajtuk. Az eljárás végén a seprő összetömörödve pihen meg a palack szájánál. Ennek eltávolítását jégdugóba fagyasztással, majd annak kilövetésével biztosítják a nagy tapasztalattal rendelkező dolgozók.
Méthode transvasée - Palackban erjesztve, szűrve seprőtlenítve
A háromemeletnyi mély pincerendszerben érlelődő palackok a tradicionális eljárás mellett a 1,5 literes magnum palackokban erjesztett transvasée pezsgőknek is az alapanyagát biztosítják. A technológia bár komolyabb gépesítést tesz lehetővé, de az emberi jelenlétet, a szorgos kezeket ez az eljárás sem nélkülözheti. A letöltött cuvée a palack koronazárral történő lezárása után kerül a fém kosarakba, konténerekbe. A kosárba rendezés során több tonnát mozgatnak meg naponta az ide beosztott munkatársak. A konténerek ezután rendezett sorokban - gondosan jelölve a bennük rejlő ital paramétereit – kerülnek a pinceágakba. Erjedésük, majd érlelésük 9 hónaptól akár másfél évig terjedhet. A hosszú pihenőidő után a már kierjedt pezsgőt teljesen zárt rendszerben kezelik készre a szakemberek.
A manufaktúra története, múltja