Elmúltál 18 éves?

Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások






Are you at least 18 years old?

This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settings



Törley pezsgős üvegek

Pezsgőkészítési eljárások

A tradicionális eljárással készített pezsgők legkevesebb 24-36 hónapig érlelődnek a pincékben. Az eljárás különlegessége, hogy a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött. A seprőt degorzsálással távolítják el a palackból. Jellemzői: másodlagos erjedés és érlelés során keletkezett, úgynevezett élesztős íz- és illatvilág.

LEGFŐBB JELLEMZŐJE: A PALACKBA TÖLTÖTT BOR LEGKÖZELEBB AKKOR HAGYJA EL A PALACKOT, AMIKOR A FOGYASZTÓ PEZSGŐKÉNT A POHARÁBA TÖLTI 

Az eljárás
Alapbor előkészítése, szűrése
A bor tirage likőrözése (24 g/l cukortartalmat kell beállítani, ebből keletkezik az erjedés során kb.6,0 bar nyomás, 4g/l cukor = 1 bar nyomásemelkedés).
Palackozás 0,75 l-es egyedi palackba, lezárás rozsdamentes koronazárral (régen tirázsdugó (négyszögletű tömör parafa) és agraf (fémkapocs)).
Erjedés 12-14 oC-on, 2-3 héttel a pal. után indul be és min. 2-3 hónapig tart.
Érlelés máglyákban, kb. 2-3 évig, 1/2 évente átmáglyázás (máglyában mindenütt más a hőmérséklet ezért a szélén lévő palackokat középre az elején lévőket hátra és fordítva, kell átrakni).
Érlelés után a palackok felrázva, a vízszintessel bezárt 30o-os szögben fejjel lefelé a rázópadra kerülnek, cél: a seprő (elhalt élesztősejtek) palackszájhoz juttatása
1/4 vagy 1/8 forgatás egyik irányba, 2 nap pihenő után ugyanez másik irányba, cél: a seprő egy vékony csíkban álljon össze a palack falán.
2 nap pihenő után elkezdődik a forgatás, a palack fokozatos döntése mellett, a forgatás és a döntés mértéke függ a seprő tömörségétől, az ülepedésétől, tapadásától. Kb. 4 hét forgatás után jut el a seprő a palack szájához.
Giropaletta: A rázás művelete gép segítségével. A művelet gyorsabb, a legtöbbször hatékonyabb.
Seprő fagyasztás a fagyasztókádban –20oC-os CaCl oldatban történik, kb. 8 perc alatt a seprő egy jégdugóba fagy.
Degorzsálás (a palack szájába fagyott seprőt eltávolítjuk úgy, hogy levesszük a palackról a koronazárat, ekkor a pezsgő nyomása kilövi a jégdugót).
Expedíciós likőr adagolás: (pezsgő leszívás (max. 1-2 ml, ha kell), likőr adagolás, szintre töltés a leszívott pezsgővel). Ilyenkor állítjuk be a címkén feltüntetett édességi kategóriának megfelelő cukortartalmat.
Zárás parafadugóval, a dugó rögzítése drótkosárral
Forgatás: a palackokat megforgatjuk, hogy az expedíciós likőr és a pezsgő jól elkeveredjen.
Pihentetés min. 1 hónapig, a pezsgő és a likőr összeérése érdekében, mikrobiológiai ellenőrzés.
Kiszerelés: címkézés, kartonozás
Az ezzel a technológiával készített pezsgők erjesztése, érlelése 1,5 literes, úgynevezett magnum palackokban történik. A pezsgő a seprőtelenítésig minimálisan 9 hónapot tölt ebben a palackban, de egyes tételek akár 18 hónapot is pihennek így. Jellemzői: ízében és illatában a palackos érlelés jegyei mutatkoznak.

LEGFŐBB JELLEMZŐJE: A PALACKBAN ERJESZTETT ÉS ÉRLELT PEZSGŐT EGY TARTÁLYBA VISSZAÜRÍTJÜK, EGALIZÁLJUK A PALACKOK TARTALMÁT, ÍGY TUDJUK BIZTOSÍTANI AZ EGYENLETES MINŐSÉGET.

Az eljárás
Alapbor előkészítése, szűrése. 
A bor tirage likőrözése (cukor: 24 g/l), élesztős beoltása.
Palackozás 1,5 l-es (Magnum) palackba, lezárás koronazárral.
Erjedés 12-14 oC-on, 2-3 héttel a pal. után indul be és min. 2-3 hónapig tart.
Érlelés kb. 10-14 hónapon keresztül.
Palackok visszaürítése tartályba széndioxid nyomás alatt.
Expedíciós likőr adagolás, címkén feltüntetett édességtartalom beállítása.
Szűrve seprőtelenítés: az élesztősejteket szűrőberendezésekkel távolítjuk el a pezsgőből
Palackozás, kiszerelés 



Ezzel a technológiával nagy mennyiségű azonos minőségű pezsgő állítható elő. Jellemzői: könnyed, friss, gyümölcsös.

LEGFŐBB JELLEMZŐJE: KÖNNYŰ, FRISS PEZSGŐK KÉSZÍTÉSÉRE ALKALMAZOTT MÓDSZER, A TELJES FOLYAMAT TARTÁLYOKBAN ZAJLIK

Az eljárás
Alapbor előkészítése, szűrése.
A bor tirage likőrözése (cukor: 24 g/l), élesztős beoltása az erjesztő tartályban
Tartály szelepeinek lezárása.
Erjedés 14-16 C-on kb. 1- 1,5 hónapig.
Erjesztés + Érlelés, minőségi pezsgőnél min. 6 hónapon keresztül.
Címkén feltüntetett édességtartalom beállítása expedíciós likőrrel.
Szűrés: az élesztősejteket szűrőberendezésekkel távolítjuk el a pezsgőből.
Palackozás, kiszerelés.


Az Asti metódusnál a fentihez hasonló eljárást  alkalmaznak, de ebben az esetben a must erjed pezsgővé. Illatos fajtákból készül. Tirage likőrt ennél a technológiánál nem alkalmaznak.